SIA 2019 Kazananlarından Circle-Up Paylaşıyor: Bir Girişimcilik Yolculuğu
Social Impact Award 2019 Kazananlarından Circle-Up ekibinden Yağmur Kuruyan’ın Kiev’de gerçekleşen SIA Summit 2019’un ardından yazdığı blog yazısı, kuluçka programı ve sonrasında SIA topluluğuna katılanları nelerin beklediğinin bir özeti! Merhaba […]
Social Impact Award 2019 Kazananlarından Circle-Up ekibinden Yağmur Kuruyan’ın Kiev’de gerçekleşen SIA Summit 2019’un ardından yazdığı blog yazısı, kuluçka programı ve sonrasında SIA topluluğuna katılanları nelerin beklediğinin bir özeti!
Merhaba arkadaşlar,
Bugün yeni bir blog yazısı ile karşınızdayız. Ben Circle Up ekibinden Yağmur. 2019 yılını geride bırakmışken size geçtiğimiz yıl kazandığımız ödülden, bütün bu sürecin bize neler kattığından bahsetmek istiyorum.
Yıl içinde neler yapabiliriz, nerelerde kendimizi geliştirebiliriz sesimizi duyurabiliriz diye bir arayıştayken Impact Hub’ta gerçekleşen Social Impact Award isimli yarışmaya katıldık. SIA diye kısaltabileceğimiz bu yarışmanın temel prensibi girişimcilik konusunda farkındalık artırma amaçlı atölye çalışmaları düzenleyerek, gençlerin sosyal çevresine faydalı olma isteğini bir niyetten öteye taşıyarak gelecek vaat eden girişimlere destek olmak. Bunun için gerekli becerileri öğreterek, ilgili ağlara erişim sağlayarak gençleri destekleyerek bir kuluçka programına sokuyor. Yaklaşık 10 yıldır Dünya’nın farklı ülkelerinde gerçekleşen bu yarışma bu yıl da ilk defa Türkiye’de gerçekleşti. Biz de Türkiye’de seçilen 8 finalist sosyal girişimden biri olduk.
Ardından Temmuz ayında gerçekleşen 3 günlük Bootcamp’e katıldık. Bu 3 günde genelde her girişim kendi projesi üzerine yoğunlaştı. İş modeli, fikir geliştirme üzerine bazı eğitimler aldık. Workshoplar, oyunlar ve kazandığımız insanlarla birlikte dolu dolu bir 3 gün geçirdik.
Devamında gelen iki buçuk aylık bir kuluçka dönemiyle de beraber kendi girişimimiz üzerinde birçok ilerleme kaydettiğimizi fark ettik. Bu kuluçka süreci mentorlarla düzenli buluşmalar yaparak ve kendimize haftalık hedefler koyarak ilerlediğimiz bir süreçti ve aslında sık sık ekip olarak bir araya gelmek bizi sürekli çalışmaya motive etti. Bu sayede de hızlı adımlar attığımızı düşünüyorum. Bunların dışında bu iki buçuk aylık süreç boyunca Impact Hub’ da finans/marketing, storytelling gibi bazı workshoplara da katıldık. Bu eğitimlerin hem kişisel olarak hem de girişim odaklı gelişmemize destek olduğunu düşünüyorum.
Kuluçka döneminin sonunda heyecanla beklediğimiz sunum günü geldi. Büyük sunum günü sunumlarımızı dinlemek için SIA’ nın genel koordinatörü Jakob Detering de gelmişti ve onunla tanışma fırsatı bulduk. Hepimiz için bizimle heyecanımızı paylaşması çok özeldi. Günün devamında ise sırasıyla sunumlar yapıldı. Yaklaşık 3 aydır tanıyıp takip ettiğimiz; bizimle birlikte bu süreçleri yaşayan diğer girişimlerin de kendilerini geliştirip büyük adımlar attıklarını fark ettik.
Tabii günün sonunda kazanan ekipler açıklandı ve Kiev’e gitme hakkına sahip olan 3 girişimden biri olduk. Bu süreçteki en büyük motivasyonumuz ekibimiz ve en büyük çıktımız da yine ekip olmanın en ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmekti. Bu yüzden Kiev’de de ekip olarak Türkiye’yi ve Circle Up ‘ı temsil etmek için hemen sponsor arayışına girdik.
Vee ekip olarak Kiev’e gitmeyi başardık!
Size orada ne yapmaya gittiğimizi ve nelerle karşılaştığımızı kısaca anlatmam gerekirse SIA her yıl yarışmaya katılan 15 ülke arasından bir ülke belirleyip, tüm SIA kazananlarının ve koordinatörlerinin bir araya geldiği 3-4 günlük bir zirve düzenliyor. Bu zirvede takım çalışmasını güçlendirmek ve farklı yetkinlikleri geliştirmek amaçlı workshoplar, oyunlar hazırlanıyor. Bu sayede de farklı bakış açılarının ortak bir paydada buluştuğu bir ortam oluşlması sağlanıyor. SIA SUMMIT’ 19 için belirlenen ülke de Ukrayna olmuş.
Gittiğimiz ilk gün bir şehir turu düzenlenmişti, bu sayede ilk günden Kiev’de biraz dolaşma ve şehri tanıma fırsatı bulduk. İkinci gün ise programın başladığı gündü. Tüm SIA kazananları olarak 8 farklı gruplara bölündük ve 3 gün boyunca beraber çalışacağımız ekiplerimiz bu sayede oluştu. Her grupta farklı ülkelerden ve genelde konuları ortak girişimlerden insanlar vardı. Programın ilk günü daha çok birbirimizi tanımayla ve birkaç oyunla geçti, günün kalanında ise iletişim, strateji, liderlik, inovasyon gibi konularda workshoplara katıldık. Programın ikinci gününde ise takım çalışması ve satış stratejisini de kapsayan bir oyun oynadık. Son gün ise biraz daha bireyse olarak katılabildiğimiz mentor seansları oldu ve bu sayede farklı insanlarla tanışıp, onların bakış açısından girişimlerimize dair fikir alma fırsatımız oldu. Akşamında iste katılan ülkelerin yöresel yemeklerini hatta kıyafetlerini sergiledikleri “Global Village” vardı. Türkiye’yi temsilen kalabalık bir masa yarattığımızı söylememe gerek bile yok sanıyorum.
Döneceğimiz gün ise büyük gruptan ayrılarak biraz kendimiz şehri dolaştıktan sonra uçakla İstanbul’a geri döndük. Bu sürecin hepimiz için çok özel ve yeni olduğunu tekrar etmek istiyorum, bu kadar farklı kültürden insanlarla aynı sorunları konuştuğumuz, farklı çözümlerle birbirimize ilham olduğumuz dolu dolu geçen bir yolculuktu her birimiz için. Daha çok çalışmamız gerektiği bilgisi ve büyük bir motivasyonla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca küçük bir haber; bu yolculuk ile birlikte youtube kanalımız için ilk adımı da attık! Ve çok yakın bir zamanda sizi bir Kiev vlogu bekliyor. 😊
Son olarak sizlerle kendi hislerimi paylaşmak istiyorum. Dönüp baktığımda Circle Up ile neredeyse 3. yılımı dolduruyorum ve bu süreçte birçok yeni deneyim yaşadım çok farklı insanlarla tanıştım. Bunlar benim hayalini kurduğumdan çok daha fazlasıydı. Biz bu ekiple bir araya ilk geldiğimizde büyük bir heyecanla bir şeylere başladık ve aslında her birimiz okul hayatında veya arkadaş çevresinde edinemeyeceğimiz deneyimler, kazanımlar elde ettik. Ve en önemlisi de atacağınız bir küçük adımın bile sizi nerelere taşıyabileceğini öğrendik. SIA macerası da bunların en güncel ve somut örneklerinden birisi bizim için. Bu yüzden bu heyecanımızı da sizinle paylaşmak istedim, buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkürler!