1. Ana Sayfa
  2. Hikâyeler
  3. SIA Türkiye 2020 Kazananları Belli Oldu!

SIA Türkiye 2020 Kazananları Belli Oldu!

SIA Türkiye 2020 Kazananları belli oldu! 11 yıldır 20’den fazla ülkede 30 yaş altı gençleri sosyal etki alanında destekleyen Social Impact Award, Türkiye 2020 programı, Impact Hub Istanbul yürütücülüğü ve Anadolu Efes‘in Sürdürülebilirlik Programı Partnerliği ile gerçekleşti. […]

SIA Türkiye 2020 Kazananları belli oldu! 11 yıldır 20’den fazla ülkede 30 yaş altı gençleri sosyal etki alanında destekleyen Social Impact Award, Türkiye 2020 programı, Impact Hub Istanbul yürütücülüğü ve Anadolu Efes‘in Sürdürülebilirlik Programı Partnerliği ile gerçekleşti. Türkiye’de tek erken aşama sosyal girişimcilik kuluçka programı olma özelliğini taşıyan SIA Türkiye’nin 2. yılında, 8 girişim ekibi 2 ay süren mentor görüşmeleri, iş geliştirme atölyeleri ve etkinlikler ile yoğun bir kuluçka dönemini tamamladı.

SIA Türkiye kazananları Arkerobox, Composeit, Plastic Move ve Sandık oldu. Toplamda 30.000 TL’lik destek kazanan tüm finalistlerimiz Kasım ayında gerçekleşecek Social Impact Award uluslararası zirvesine katılmaya hak kazandı!

Tüm finalistlerimizi yürekten kutluyoruz! SIA 2020 finalistlerimizi yakından tanıyın!

Jüri Kazananları:

COMPOSEIT

Composeit evsel atık dönüşümü ile herkesin kendi toprağını ve gıdanı üretmesini sağlar, yarattığı küçük bostanlar ile doğallığı eve taşır. Geri dönüşüm son dönemlerin en önemli konularından biri haline gelse de geri dönüşüm denilince akla kâğıt, plastik, cam gibi atıkların geri dönüşümü gelmekte, gıda atıklarının dönüştürülebileceğini atlıyoruz. Aynı zamanda son yıllarda artan yanlış tarım uygulamaları toprağı verimsizleştirirken şehir yaşamında doğal gıdaya ulaşmak gittikçe zorlaşıyor. Composeit de bu noktada ‘Bokaşi Kiti” ile insanların evlerinde gıda atıklarından kendi kompostlarını yapmalarını sağlıyor ve onların bu topraklarda kendi meyve ve sebzelerini yetiştirmesini sağlamakla beraber şehirlerde küçük bostanların oluşumunu destekler. Bunun dışında kompostlama fikrinin geri dönüşümün temeli olacağına inanarak için bu fikri insanlara çeşitli eğitimler ve atölyelerle aşılamaya çalışır. Bu sayede atıksız ve bilinçli bir Dünya yaratmayı hedefler. Doğal mutfağınızda başlar.

PLASTIC MOVE

Plastic Move, Türkiye’de yıllık çöpe giden 5 milyar bayat ekmekten doğada 3-12 ayda çözünebilen ve maliyeti düşük biyoplastik hammaddesi üretir.

ARKEROBOX

Arkerobox, kültürel mirasımızı gelecek nesillere en iyi şekilde anlatabilmek, çocukların deneyerek öğrenebilmesini sağlamak için yola çıkar. Bu doğrultuda geliştirilen ürün ile yenilikçi bir eğitim modeli çizer ve çocukların hem eğlenmesini hem de öğrenmesini destekleyici içerikler üretir. Bu sayede çocukların kültürel miras, tarih hakkında deneyime dayalı olarak daha kalıcı bilgilere sahip olmasını sağlar.

Arkerobox, çocukların kazarak keşfetme deneyimleri sırasında hazırlanan bilgi kartları, içerik dokümanları ile onları yalnız bırakmayarak ve sürdürülebilir bir öğrenme sürecinde yanlarında olmayı hedefler. Tüm bu hizmet ve tasarımlar karşısında temel gaye, kültürel mirasa saygı duyan ve koruyan bir nesil yetiştirmek ve dünya kültürel mirasını daha bilinir, daha sahiplenilir hale getirmektir.

Topluluk Oylaması Kazananı:

Sandık

Sandık ekibi zanaatkar ve geleneksel el sanatçılarını, ürün ve projeler aracılığıyla yeniden ekonomiye katmayı, Anadolu kültürüne ait unsur ve değerlerinin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefler.

Zanaatkar ve geleneksel el sanatçılarının istihdam gücünün arttırılması ile Anadolu Kültürünü yansıtan katma değerli ürün ve projelerin Dünya çapında tanıtılması ana hedeftir.

Finalistler:

BEIJE

BEIJE kadınlara sağlıklı / güvenilir hijyen ürünleri sunan bir abonelik sistemidir. “Direkt Tüketiciye” iş modeli ile yüksek kalite standartlarında üretilen ürünleri makul fiyatlarla kullanıcı ile buluşturur.

Genç yetişkinler, milenyumlar ve Z jenerasyonu kişilerin günlük hijyen ihtiyacını karşılayan bir marka olmayı hedefler.

Ana ürün organik bambu lifinden üretilen ped olup, yine bambudan üretilmiş tampon, menstrüel kap ve diğer doğal / organik kişisel hijyen ürünlerini bünyesine katmayı planlamaktadır.

CRABIA

COVID-19 sürecinde insanların evde geçirdikleri sürenin artması, evden çalışma sisteminin yaygınlaşması ve gıdaya erişimin hayati hale gelmesi ile evde gıda tüketimi yoğunlaşmış, bu paralelde artan gıda atığı sorunu acilen eyleme geçilmesi gereken kritik bir tehdit haline gelmiştir. Crabia tam bu noktada tüketicilerin evlerinde gıda stok yönetimini sağlayabilmeleri için optimize edilmiş yönlendirmeler veren bir mobil uygulama olarak evlerdeki yiyecek atıklarının azalmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Hedefimiz mutfağınızı cebinize sığdırmak! Uygulama görsel veri işleme teknoloji sayesinde aldığınız ürünleri tanımlayıp envanter yönetimini sağlarken ürünlerin sisteme tanımlı olan son kullanma tarihi aralığını tespit ederek anlık bildirimlerle kullanıcıyı uyarmakta. Buna ek olarak sistemde tanımlı olan ürünlerle kullanıcının talebi doğrultusunda yemek tarifi önerileri vererek bütçe ve zaman tasarrufu sağlayan Crabia, bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek toplumsal etki yaratabileceğimizi göstermeyi hedefler.

SOSYALFON

Sosyalfon, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çalışan oyuncuları bir araya getiren ve destekleyen bir köprü platformudur. Bu kapsamda, offlineda kurumsal firmalara sürdürülebilirlik analizi gerçekleştirir; kurumların sosyal etki boyutunda önceliklerini ve eksikliklerini tespit eder. Bu çıkarımlar sonucunda sosyal girişimci havuzundaki uygun sosyal girişimler ile ilgili kurumsal firmayı eşleştirerek yeni iş birlikleri doğmasını sağlar. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Madde 17’de belirtilen “Amaçlar için Ortaklıklar” hedefi, sosyal fayda yaratmada ve toplumsal dönüşümde çarpan etkisinin gücüne inanan Sosyalfon’un başlıca çalışma konusudur.

Öte yandan, Sosyalfon’un online platformu olan www.sosyalfon.com web sitesi, tüm sosyal fayda aktörleri için bir buluşma ve dayanışma platformudur. Online platform üzerinde 5 ana aktörün (kurumsal firmalar, sosyal girişimciler, STKlar, öğrenci kulüpleri ve bireyler) karşılıklı alışverişi ve iş birliği hedeflenir. Bu amaçla, aktörler siteye üye olarak açtıkları sosyal fayda odaklı projelere ayni, maddi ve gönüllü desteği toplayabilmektedir. Bu anlamda Sosyalfon, Türkiye’nin ilk sosyal fayda odaklı kitlesel fonlama platformudur. Küresel ölçekte dayanışmanın iyiliği büyütmedeki yadsınamaz gücünün farkında olan Sosyalfon, bir sonraki adım olarak çalışmalarını uluslararası sahneye taşımak niyetindedir. Sosyalfon, toplumsal dönüşümün aksiyon noktası!

S.O.S

İlgi odağı sokak hayvanları olan S.O.S.; günümüzde, Covid-19’un beraberinde getirdiği şartlar altında gönüllü eylemlerin azaldığını ve onların bize bu dönemde her zamankinden daha çok ihtiyaçları olduğunu tespit ettik. Sokak hayvanlarının yeterince yiyecek ve tıbbi yardım alması amacıyla S.O.S gönüllü olan bireylerle oluşturulan bu platform ile sağlanan iletişim ağının bu sorunları minimuma indirgemesini hedeflemekte. S.O.S, tasarlanan bu uygulamada, gönüllülerin ihtiyaç duydukları yardımları, kaynakları, maddi yardımları, yiyecekleri ve tıbbi bakımı birbirleriyle paylaşmalarını sağlayacak bir online bir ortam yaratır. Vizyonumuz dünya çapında yardıma ihtiyacı olan bütün sokak hayvanlarına yardımda bulunmak. Misyonumuz ise sokak hayvanlarına yardım ederek, onlara değer vererek, onlara eşit hayat sağlayan bir dayanışma platform oluşturmaktır.